Ventilationsinformation

Översikt

Systemet har en fläkt med konstant fart placerad på vinden . Den suger luft från alla lägenheter. Luften till lägenheterna styr ni själva genom spaltventilerna ovanför fönstren eller genom att öppna fönster och dörrar. Luften värms av vattenburna element. Köksfläkten får INTE anslutas direkt till frånluftdonet i köket utan ska vara av typen kolfilterfläkt eller liknande. Om vädringsfönster öppnas så blir det mer drag i kökets frånluftsdon

Frånluft (den luft som går från lägenheten)

Vårt ventilationssystem bygger ett undertryck i lägenheterna. Alla lägenheter är anslutna till sk stigarledningar som mynnar ut i ett fläktrum på vinden. Där sitter en fläkt som har samma fart året runt. Köksfläkten får därför absolut ej anslutas med slang/rör direkt in i stigarledningen/frånluftsventilationsröret. Det som händer då är att ni trycker in matoset till era grannar och det ger ett övertryck i det gemensamma frånluftsschaktet/stigarledning som det vara undertryck i. Om det inte är undertryck i frånluftschaktet så suger det dåligt i köket och matoset går in i lägenheterna.

Frånluftsdonen som sitter i kök, badrum och i de andra rummen ställs in vid en OVK. De ställs in så badrum och kök får större öppning än övriga rum. Det görs på en OVK, obligatorisk ventilationskontroll.Frånluftsdonen ska vara av plåt för att vara lite brandsäkrare. Slangar ska vara brandsäkra. Kökets frånluftsdon får ej anslutas direkt till slangen. Alla frånluftsdon måste vara åtkomliga för sotning, luftmängdsmätning och rengöring. De får alltså inte byggas in och glömmas bort. Badrum och toalett kräver bra lufttillop för att lukt och mögel inte ska få fäste. Därför finns oftast en luftspalt eller ett ventilationsgaller i nederkant av badrumsdörren. Det är lätt hänt att man lägger nytt golv på det gamla så att springan vid dörrsockeln minskar och problem med mögel uppstår.

FD
Frånluftsdon

Tilloppsluft (den luft som kommer in i lägenheten)

Över fönstren i lägenheten sitter det sk spaltventiler där man kan styra tilluften.

biobe_spaltventil

Om alla spaltventiler är stängda blir det ett ett större undertryck i lägenheten. Det sker oftast på vintern då man inte vill ha in kall luft. Då går det trögare att öppna sin ytterdörr eftersom den öppnas utåt och undertrycket vill stänga dörren. Draget från fönsterspringor blir mer påtagligt och kan verka störande beroende på hur otäta dina fönstertätlister är. Detta är helt normalt i denna typ av hus. Byt tätningslister själv då de blir torra och spröda efter ett antal år. De sitter emellan fönster och mot fönsterkarmen.

Dålig luft i badrum eller under diskbänk.

Det händer ibland att vattenlåsen är otäta i sin gummipackning samtidigt som att undertrycket i lägenhet är stort. Detta sker oftast på vintern då tilluften är liten pga stängda spaltventiler ovan fönstren. Fläkten på vintern vill fortfarande suga luft ur lägenheterna och tar då istället luft ur avloppet om det läcker in luft kring tätningen på ditt vattenlås. Var därför noga med rengöringen av vattenlåset och lägg gärna lite vaselin på gummitätningen för att hålla den fräsch. Tätningen bör bytas då den känns torr alternativ att du byter hela vattenlåsinsatsen för några hundralappar.

Se film om hur du rengör din golvbrunns vattenlås

Under diskbänken sitter ingen golvbrunn men däremot finns rör från diskbänken dragna med ett vattenlås och en anslutning till det grova avloppsröret i golvet. I övergången mellan de of asttgrå eller vita plaströren och järnröret i golvet finns en gummimanchett som tätar mot dålig lukt samt avloppsvatten. Är det dålig lukt här så kan man byta manchett. Man rengör då samtidigt och kanske monterar lite silikon för ökad fastsättning. Sopkorg på skjutlåda som åker ut och in är ett typexempel på riskfaktor som vid otur kan trycka och rucka på den anslutningen.

 

gummimanchett_diskbänk

Bubblar i vattenlåset i kök eller badrum

Du har för dålig lufttillförsel i lägenheten – undertrycket gör att det suger luft bakvägen ut avloppet oavsett om det är vatten i vattenlåset eller inte.